Voorstelling en geschiedenis

FORUM-Federatie vzw

FORUM-Federatie vzw is bovenal een samenwerkingsverband tussen gezelschapsspellenclubs in de ruime regio rond Antwerpen, met vertakkingen in Limburg en Oost-Vlaanderen. Het uitwisselen van ervaringen en het faciliteren van het inrichten van spelavonden rond een gemeenschappelijks spellencollectie, is volledig in lijn met het maatschappelijk doel van de vereniging.

Ook het het inrichten en ondersteunen van spelavonden op maat evenals het inrichten van een eigen, jaarlijkse spellenbeurs en de Vlaamse spellenprijs, kaderen in haar missie om zoveel mogelijk mensen in contact te brengen met een ruim assortiment van eigentijdse en klassieke gezelschapsspellen. Regelmatig richten we daarbij ook activiteiten in voor leden over de grenzen van de verschillende clubs heen.

Op de tijdlijn hieronder vind je alvast een aantal gedenkwaardige momenten uit de rijke geschiedenis van FORUM-Federatie vzw.

Tijdlijn

 • Tweede bestuursvernieuwing

  Met de gestage uitbreiding van de federatie en na de geslaagde verhuis van Spel naar een A-locatie in de eerste stad van Vlaanderen, is het tijd voor jong bloed en nieuwe ideeën. Voor de tweede keer neemt een quasi volledig vernieuwde bestuursploeg zitting.

 • Spel 2014

  Onze jaarlijkse spellenbeurs verhuist naar Waagnatie Expo & Events in Antwerpen. Ondanks de nieuwe locatie, de nieuwe datum, de hogere toegangsprijs en veel te mooi herfstweer, volgen de bezoekers. Daarmee is een mooie basis voor verdere groei gelegd.

 • Pandemie wint Gouden Ludo

  De uitreiking van de eerste Vlaamse spellenprijs markeert de tiende verjaardag van Spel. Het coöperatieve gezelschapsspel Pandemie van Matt Leacock (Quined/White Goblin Games, 2009) is de allereeste winnaar van een Gouden Ludo.

 • Spel 2007

  Om verder te kunnen groeien, zoeken we deze keer geen nieuwe locatie maar breiden we onze spellenbeurs uit met een tweede beursdag. In amper enkele jaren tijd lokken beide dagen nagenoeg even veel bezoekers.

 • Vernieuwing bestuursploeg

  De federatie en de jaarlijkse spellenbeurs worden steeds groter. Het originele federatiebestuur, dat grotendeels ook het bestuur van FORUM-Mortsel vormt, is dan bijna 13 jaar aan de slag en geeft de fakkel door aan een bijna volledig nieuwe ploeg.

 • Spel 2005

  De zesde editie van Spel strijkt neer in evenementenhal Den Boomgaard te Broechem en zal zich hier in de volgende 9 jaren verder ontpoppen tot de populaire, semi-professionele spellenbeurs die we vandaag kennen.

 • Spel 2004

  De vijfde 'dag van het gezelschapsspel' in een sportcentrum te Edegem, lokt meer dan 1.000 kijk- en speellustigen. Voor het eerst zijn ook een aantal uitgevers en verdelers van de partij.

 • Spel 2000

  Ca. 350 bezoekers komen in het fort van Merksem proeven van de eerste 'dag van het gezelschapsspel'. De eerste gezamenlijke opendeurdag van de FORUM-kernen en Adriaensen Speciaalzaak groeit later uit tot Vlaanderens grootste spellenbeurs.

 • Oprichting federatie

  De club in Mortsel groeit en krijgt navolging. Om ervaringen uit te wisselen en vooral om de steeds groter wordende spellencollectie te kunnen delen, wordt de FORUM-Federatie voor gezelschapsspellenclubs opgericht.

 • Eerste spelavond

  In de schoot van de plaatselijke afdeling van KWB vindt in Morstel de eerste spelavond plaats van de gezelschapsspellenclub die kort daarna FORUM-Mortsel gedoopt wordt.

Officiële informatie

Als je ook wilt weten hoe de vereniging organisatorisch in elkaar zit, vind je in onze statuten en reglement vast een antwoord op je vraag.

Wetenswaardig

De vereniging dankt zijn naam aan het spel Forum Romanum van Wolfgang Kramer (Franckh-Kosmos, 1988). Dat spel was in 1994 immers het eerste dat geregistreerd werd in de collectie van de pas opgerichte gezelschapsspellenclub FORUM-Mortsel, waaruit enkele jaren later de FORUM-Federatie zou ontstaan.

Ook vandaag is de spellenkast van een zichzelf respecterende FORUM-kern nooit echt compleet zonder deze titel, die nog steeds vele leden kan charmeren.