Spel: iedereen speelt!

Elk jaar in november kan je in Antwerpen onze eigen, tweedaagse spellenbeurs bezoeken die we samen met Adriaensen Speciaalzaak organiseren. Sinds de eerste editie 2000 groeide Spel langzaam maar zeker uit tot Vlaanderens grootste evenement voor liefhebbers van gezelschapsspellen dat ook stees meer bezoekers en standhouders van buiten de landsgrenzen weet te bekoren.

Op deze pagina vind je vooral veel achtergrondinformatie bij onze eigen spellenbeurs. Als je meer wilt weten over wat de eerstvolgende editie van Spel voor je in petto heeft of over hoe je als standhouder kunt deelnemen, verwijzen we graag naar spel-forumfederatie.be .

Geboorte van een spellenbeurs

Nadat we in de tweede helft van de jaren negentig deelnamen aan de Spelbreker-beurzen in Eeklo en Het Andere Spel in Antwerpen en we via Adriaensen Speciaalzaak de gelegenheid hadden om enkele jaren op rij een druk bezocht spellenterras uit te bakken op het Spellenspektakel in Eindhoven (NL) hadden we de smaak te pakken. Het was daarna slechts een kwestie van tijd alvorens we onze eigen spellenbeurs in de steigers zouden zetten.

Zo vormde het Fort van Merksem op een wisselvallige oktoberzondag in 2000 het decor voor de eerste editie van 'Spel'. De formule was eenvoudig: mensen werden uitgenodigd om geheel vrijblijvend een spelletje met ons te spelen. Wie de smaak te pakken had, kon zich ter plaatse lid maken en wie de geprobeerde spellen toch wilde kopen, kon dat dankzij de sponsor aan dezelfde aantrekkelijke voorwaarden als de FORUM-leden. Van bij het begin was er speciale aandacht voor kinderspellen en tweepersoonsspellen.

Groter, beter, speelser!

De 350-tal kijk- en speellustigen die de weg naar 'Spel 2000' vonden, keerden tevreden huiswaarts. Ook de organisatoren waren enthousiast over de opkomst en hoewel er nog wat twijfels bleven over de financiële haalbaarheid, werd al snel een datum gepind voor de tweede editie.

Het werd een succesverhaal. Het aantal bezoekers bleef in de loop van de jaren gestaag groeien en na vier edities moest worden uitgeweken naar een andere locatie. Na een omweg via Edegem - waar we voor het eerst meer dan 1.000 bezoekers ontvingen - kwamen we in 2005 in Broechem terecht.

Zonder af te wijken van de unieke formule van maximale speelgelegenheid en een 'one-stop-shop' werd het concept van de beurs gaandeweg verbeterd en uitgebreid met themazones, een tweedehandsmarkt en speldemonstraties van een steeds toenemend aantal fabrikanten, uitgevers en verdelers.

Om opnieuw meer speel- en groeiruimte te creëren, werd de editie van 2007 voor het eerst over twee dagen gespreid. Over het ganse weekend bereikten we net geen tweeduizend spelers. Reeds in het volgende jaar werd ook die kaap moeiteloos gerond. In de periode daarna klom het aantal bezoekers verder richting het volgende duizendtal, maar drukten we ook steeds meer tegen de limieten van de zaal aan.

Klaar voor de toekomst

Na negen mooie edities van Spel in Broechem drong een nieuwe locatiewissel zich op. De beslissing om naar de Waagnatie in Antwerpen te verhuizen, heeft echter wel wat voeten in de aarde gehad. Een A-locatie als deze vergt immers een heel andere aanpak op het vlak van organisatie, logistiek, promotie en levert ook een heel ander kostenplaatje op.

De verwachtingen voor de eerste Antwerpse editie van Spel in 2014 waren dan ook gespannen. Ondanks de nieuwe locatie, de nieuwe datum, de verhoogde toegangsprijs en het uitzonderlijke mooie herfstweer in dat weekend, bleef het aantal bezoekers mooi op peil om in het jaar daarna door het plafond van de 3.000 bezoekers te breken. In de scenario's voor de volgende jaren houden we daarom ook al voorzichtig rekening met de ingebruikname van de tweede hal van de Waagnatie...

Het einde is dus nog niet in zicht en zo lang we kunnen rekenen op de talrijke vrijwilligers, de enthousiaste standhouders en de warme steun van de spelersgemeenschap - die we allen zeer dankbaar zijn voor dit succesverhaal - gaan we onvermoeid verder!

Volgende editie

Zaterdag 19 november 2022
Zondag 20 november 2022
Antwerp Expo & , zaal 3
Jan van Rijswijcklaan 191, 2020 Antwerpen
Kijk op spel-forumfederatie.be voor het programma en praktische info.

Verslagen en reacties

 • Bordspeler.nl
  Voorbeschouwingen en beursverslagen bij 'Spel' op de nieuwssite van Erwin Broens.
   
 • Bordspelmania.eu
  Portaalsite voor spelers in Vlaanderen en Nederland met een apart discussieforum over 'Spel'.
   
 • De tafel plakt!
  Lovende woorden op het blog van Dominique Cortens over de jaargangen 2009 (zie onderaan artikel), 2008 en 2007
   
 • Photo Impression of...
  Bordspelfotograaf Henk Rolleman zorgde voor leuke fotoreportages bij de jaargangen 2013 , 2011 en 2010

Videoreportages

Spel 2017 Aftermovie
Spel 2017 (ATV Nieuws)
Spel 2015 (ATV Nieuws)
Spel 2009 (bordspelforum)

Evolutie bezoekers

BGG Microdbadge

Als je actief bent op BoardGameGeek en de naamsbekendheid van Spel mee wilt helpen vergroten, kan je een 'Spel attendee' microbadge aanschaffen. Je vindt deze in de rubriek 'Board Game Related', subrubriek 'Conventions'.

Onder subrubriek 'Awards' vind je trouwens ook de 'Gouden Ludo fan' microbadge.